Wednesday, May 28, 2008

Cambodja

Hallo

Ondertussen zijn we al in Cambodja.
Maandag was t plan om Maleisie af te sluiten met naar een eiland in de buurt van Kota Kinabalu (KK genoemd) te gaan, maar toen we opstonden was t aan t regenen, en we hebben dan nog maar een dagje geleegaard. Ja, we zijn daar niet slecht in: wa lezen, wa op internet, 2 keer gaan eten, ietske drinken en de dag zat er weeral op! Jan is ondertussen ook naar de kapper geweest en is nu scarrie harrie. Niet verschieten dus op de foto's!
Gelukkig was t dinsdag dan wel goed weer en weg waren we met het (weliswaar traagste) bootje naar het eiland Manukan. Het snorkelen was niet zo'n succes wegens de slechte zichtbaarheid, maar het zonnetje deed wel goed haar werk. Jan heeft er een rode buik aan overgehouden.
Rond 1930u vertrokken we dan naar de luchthaven, vlogen om 2115u met Air Asia terug naar Kuala Lumpur. Daar om middernacht toegekomen, mochten we een slaapplaats versieren in de luchthaven op een bankske. Ik heb daar eigenlijk wel nog redelijk goed geslapen, terwijl Jan de wacht aan het houden was, kwestie van onze rugzakken niet gepikt te zijn!
Om 5u konden we dan gaan inchecken, voor de laatste maal bij Air Asia en 2uur later hingen we in de lucht, richting Cambodja.

In Siem Reap aangekomen, kregen we voor 20$ een Cambodjaans visum en daarna werden we met een taxi, heel rustig (wat een verschil met de chaos en drukte in Indonesie) naar ons hostel gebracht: de Red Lodge, en we zijn der heel content van. Betalen 6$ voor een hele mooie kamer met badkamer en kunnen de hele dag gratis baggets met confituur, bananen en thee smullen! Je hoort ons niet klagen!
Toen we ingecheckt waren en ontbeten hadden, eerst een welverdiend dutje gedaan en dan gaan rondfietsen (mogen gratis fietsen gebruiken van het hostel) in Siem Reap. Ne keer een folietje gedaan en mexicaans gegeten, voor meer dan 10$. In de restaurants is t hier dus niet zo goedkoop als we gewend zijn. Zullen dus morgen opnieuw de goedkope eetstalletjes gaan opzoeken!
Rond 17u lieten we ons dan met een tuctuc (moto met kar aan) naar de tempels van Angkor Wat voeren. Met het toegangsticket (20$, ook geen batje) voor morgen mochten we vanavond al binnen om de zonsondergang te zien op een heuvel. Maar t was gene vetten. Blijkbaar hebben ze hier in t regenseizoen niet echt mooie zonsop- en ondergangen. Maar vandaag mochten we niet klagen. t Was de hele dag prachtig weer (deze morgen toen we landden, al 32graden!) en we hebben nog altijd geen druppel regen gezien.

Na ons tempelbezoek genoten van een lekker koud pintje (ja, alchohol is weer cheapie, niet zoals in Maleisie waar we ons blauw betaalden aan taxen). Nog een verschil met Maleisie is dat we hier in een boedhistisch land zijn, terwijl we in Maleisie vooral hoofddoeken zagen.

Morgen gaan we opnieuw met de tuctuc de hele dag tempels bezoeken. Zijn wel graag in Cambodja, t is hier zo relaxed! Zullen alleen moeten oppassen van landmijnen, want hebben hier al genoeg sukkelaars gezien zonder armen en/of benen.

Tot de volgende!
Vele groetjes, Nele X

Saturday, May 24, 2008

In the jungle

Hallo!

In het rehabilitatiecentrum voor orang utans in Sepilok hebben we gezien hoe orang utans die als wees gevonden waren in de jungle, getraind worden om terug zelfstandig in de jungle te kunnen overleven. Gezien hoe ze eten kregen en wat bijgeleerd over de apen dmv een exhibitie en dvd.
In de namiddag vertrokken we dan naar de jungle. Eerst anderhalfuur in een busje en dan met een bootje naar ons basecamp. Op het bootje al direct wa dieren kunnen spotten, een kleine krokodil, wa vogels (kingfisher, hornbill), de monitor lizard (echt een groot beest!), de aapjes die we al zoveel keren gezien hebben: de macaque en een speciale soort van apen die je enkel in Borneo vindt: proboscis monkeys, die hebben een heel speciale neus.
Iedereen (we waren met een groep van 14) sliep in houten hutten, met enkel een matras en muskietennet. De gemeenschappelijke ruimte was wel gezellig en het personeel was echt supervriendelijk. Ze zorgden er elke keer voor da we heel lekker en zoveel we wilden konden eten. Onze 2 dagen gevuld met excursies: nachtsafari met het bootje, ochtendsafari (om 6u opstaan!) met het bootje, gaan wandelen in de jungle, namiddagsafari op het bootje en nachtwandeling in de jungle (da laatste was ideaal om spinnen, kikkers, slapende vogels, een vliegende hagedis en een grote schorpioen te zien!). Alle dieren gezien die we wilden (en konden) zien, buiten de olifant, waar je echt heel veel chance voor moet hebben en de python. Zijn ook geen neushoorn tegengekomen (die zijn hier zo goed als uitgestorven), maar we bleven toch hopen en het was een altijd terugkerend mopje dat we de babyrhino wilden zien...
Hebben ook orang utans in het wild gezien. De 2e dag hadden we al een gezinnetje (vrouwtje met baby en manneke) gezien, hoog in de bomen, maar de laatste morgen hadden we meer chance. We werden gewekt door een krijsende manager (Lan): "Orang utan! Orang utan!", dus in pyjama Lan achtervolgd, op blote voeten door de modder (normaal hadden we laarzen aan, maar hadden geen tijd gehad die aan te doen), maar hebben de mannetjes orang utan toch goed kunnen bekijken! Jan heeft er wel twintig muggenbeten aan overgehouden, hij had in al zn haast geen Deet opgedaan en de muggen zijn dol op zn bloed. Ja, je moet er iets voor over hebben om wildlife te spotten!
Als we geen beestjes aan het spotten waren (maar zelfs bij ons kamp zagen we stelende macaques, monitor lizard en gigantische varkens), waren we aan het chillen, aan het kletsen met onze groepsgenoten, een fris pintje aan het drinken en Jan heeft ook gevoetbald met de locals. Heel gezellig allemaal.
Gisterenmiddag waren we terug in Sepilok en hebben we de bus genomen naar Kota Kinabalu. 7uur buszitten en t was door de bergen (prachtige zonsondergang gezien bij de 4000meter hoge Mount Kinabalu) en ik werd bijgevolg wagenziek, niet aangenaam. Zal in t vervolg terug een Touristileke moeten nemen.
Hadden een Zwitser leren kennen op de bus en die heeft ons vlotjes van het busstation (met taxi) naar een heel leuk hotel geloodst. Vandaag lekker uitgeslapen en t is luilekkerdag. Ons enigste klusje is onze was naar de wasserij brengen. Morgen gaan we waarschijnlijk naar een eiland hier in de buurt om wat te chillen.
Kunnen niet klagen!
Groetjes, Nele

Wednesday, May 21, 2008

Borneo

Hallo,

Zondag op mijn verjaardag dus niet veel uitgestoken. Ons wel te goed gedaan aan een 'fretparty', zijn eens gaan rondlopen in een grote supermarkt en daar alles van lekkers gekocht waar we zin in hadden. Wel ontdekt dat ons maagske na een maand Azie al wat gekrompen is.
Ons ook elk een t-shirt van 2euro aangeschaft, moesten toch iets kopen van al die kraampjes!
Maandag moesten we om 4u opstaan om op tijd in de luchthaven te geraken voor onze eerste vlucht met Air Asia. Chance da we veel in onze handbagage gestoken hadden, want je mag maximum 15kg bagage meedoen en zaten er op die manier maar 1 kilootje boven.
Alles verliep behoorlijk vlot, tot het mega begon te regenen. Bijgevolg met vertraging naar Borneo vertrokken. Daar zou er een busje van Scuba Junkies (de firma waar we 3 duiken en accomodatie bij geboekt hadden) op ons staan te wachten. Maar waren dus een uur te laat gearriveerd en niemand te bekennen! Na veel getjool kunnen telefoneren en ze vielen daar gelijk uit de lucht! Dan maar met taxi en openbaar vervoer (3u30 later) in Semporna geraakt, wel wat later dan voorzien! Dachten we dat we eens vlotjes op onze bestemming gingen geraken...

Maar voor de rest waren we wel content van Scuba Junkies, hebben zelfs een longsleeve gekregen ter compensatie voor onze tjolinge!

Als je wil duiken in Sipadan heb je een 'permit' nodig. Wij wisten da vaneigens niet, en waren dus te laat om dat aan te vragen en bijgevolg konden we niet duiken op het eiland van de sharks en turtles (snik), maar gelukkig wel op de andere eilanden. Al die eilanden samen staan op de 3e plaats van beste duiklocaties, Sipadan alleen staat op nummer 5. Wij hebben dinsdag 3 duiken gedaan op Mabul en t was zeker en vast de moeite. Hadden ook chance met het weer. t Was daar al enkele dagen storm geweest, maar wij hadden toch een hele mooie dag uitgekozen. Zullen binnen enkele dagen fotos van onze duik op de site zetten. Weer hele mooie dingen gezien: crocodilefish, enkele turtles, lionfish, scorpionfish, stingrays,... Te veel om op te noemen.

Deze morgen hebben we dan de bus genomen richting Sandakan en we zitten al de hele namiddag in ons hotel bij Uncle Tan's, te relaxen. Morgen vertrekken we naar de jungle (Sungai Kinabatangan) voor een 3-daagse trip, waar we hopelijk wat wildlife zullen spotten. Gaan s morgens eerst nog een bezoekje brengen aan het 'Orang utan rehabilitation centre', waar we dus veel orang utans zullen zien!

Daarna staat Kota Kinabalu op t programma. Dinsdag vliegen we terug naar KL en vandaar naar Cambodja, Siem Reap.

Groetjes van jullie tjolies

Sunday, May 18, 2008

Kuala Lumpur

hello,

We zijn dus terug in Kuala Lumpur. Hebben ons hier opnieuw in ons hotelletje in Chinatown genesteld, en t is hier gezellig. Overal eetkraampjes en winkeltjes waar ze fake merkkledij, horloges en handtassen verkopen. Der zijn zelfs terraskes!!! Gisteren zijn we daar een beetje te lang blijven plakken, we moesten Neleke's verjaardag vieren... T was na 4u tegen da we in ons bed getjoold zijn, Lang zitten lullen met een Antwerps koppel dat hier ook aan het rondtoeren is, bij gevolg verloopt alles een beetje trager vandaag...
Morgen moeten we om 4u opstaan om de vlieger te pakken naar Borneo, Sabah waar we overmorgen gaan duiken op de nr 3 dive site van de wereld (eiland Sipadan en omstreken)! Hoge verwachtingen!

tot de volgende Jeanke

Wednesday, May 14, 2008

Cameron Highlands

Hallo!

Onze nacht in de jungle was toch niet wat ik er van verwacht had. Moesten 2uur wandelen om onze slaapplaats, een blokhut te bereiken, maar eigenlijk zaten we nog veel te dicht bij de 'beschaving' om met succes dieren te kunnen spotten. Er lopen nochtans tijgers en olifanten rond in Taman Negara, maar die hebben wij toch niet gezien! We waren content da we niet de enigen waren die een nachtje in de jungle gingen doorbrengen, 2 andere koppels hadden t zelfde idee. Maar enkel een Duitser bleef volharden in het naar buiten gapen, want wij lagen al lang te knorren in ons stapelbed zonder matras. Om 2uur zijn we wel allemaal wakker geworden want den Duitser hoorde iets ruisen in het struikgewas... We zagen 2 ogen, en waarschijnlijk was t een ree: haleluja!
De volgende dag dan terug naar ons hotel gewandeld en alle2 ne bloedzuiger aan ons been gehad! In de namiddag een dorpje in de jungle gaan bezoeken, waar de Orang Asli wonen. Gezien hoe ze daar vuur maken en zelf eens een megablaaspijp uitgeprobeerd. Daar jagen ze mee op aapjes.
Gisteren dan met de minibus naar de Cameron Highlands gereden en vandaag op uitstap geweest. t Klimaat is hier gelijk in Belgie. Heel wat minder warm, dus wordt er een pak minder gezweet! Zijn vandaag een theeplantage gaan bezoeken, en hebben genoten van prachtige uitzichten. Ook in het 'mozzy forest' rond gewandeld, een vlinder-insecten-farm bezocht (heel leuk!) en een aardbeienijsje geproefd, want ze kweken hier fraisen aan volonte!
Amuseren ons hier wel. t Is heel relaxt.
Gisteren nog eens Belgen tegengekomen. Da gebeurt toch niet zo veel. Hollanders en Duitsers daarentegen zijn der hier in overvloed!
Overmorgen gaat het richting Kuala Lumpur, en de 19e vliegen we met Air Asia naar Borneo, Sabah. Hebben 3 binnenlandse vlucten geboekt, aan Ryanairprijzen.

Tot de volgende
Groetjes, Nele X

Saturday, May 10, 2008

Taman Negara

Yeep,

Ondertussen hebben we ons tropisch eiland al verlaten en zitten we aan de rand van de jungle. Vandaag ons al ne keer in de wildernis gewaagd en een beetje gaan wandelen.. ondermeer op ne canopywalk (een touwbrug) 40 meter boven de grond tussen de boomtoppen rondgedarteld (leuk met hoogtevrees). Ook een bergske beklommen van waarop je een schoon uitzicht had, Neleke was precies nimmer fris, want ze is me daar toch tegen een boom geknald, lachen! Een grappige(volgens Jan), pijnlijke (volgens Neleke) buil is het gevolg. Nog maar weinig beestjes gezien: enkel everzwijnen en apen. Hopelijk hebben we morgen meer geluk, dan gaan we een nachtje doorbrengen in zo een schuilhut van waaruit je de beestjes kan bespieden met een MEGA pilelamp. Bepaalde beestjes hebben ons alvast gevonden... Toen we vandaag onze wandelschoenen nog eens boven haalden bleek er zich een kolonie mieren in Nele haar schoenen te bevinden met koningin en eitjes en al! Indrukwekkend!
Dinsdag vertrekken we naar Cameron Highlands!

Proficiat aan de mama's morgen!

Groetjes Jeanke (terug toppie)

Wednesday, May 7, 2008

Maleisie

Hallo!

De busreis was weer 1 om niet te vergeten. We hadden t niet verwacht, want hier in Maleisie zou alles vlotter verlopen, maar onze bus vertrok maar mooi te laat. Door de drummende Maleisiers waren we van de laatste die op de bus stapten, en we hebben t bekocht: mochten helemaal vanachter gaan zitten en de laatste 8 zetels waren veranderd in een kring van zetels. Wel gezellig, maar niet als je daar met 7 moe in zitten, en alle benen gezellig tegen elkaar plakken. De 8e persoon kon er absoluut niet meer bij, dus die mocht op een luizig stoeleke naast de chauffeur gaan zitten. Maar t ergste van al was da t daar zo warm was. Zaten nochtans op een aircobus. Wat was het probleem? Het deksel boven de motor (waar wij zaten) was niet helemaal toe, dus al die warmte kwam naar onze benen die sowieso al plakten!!! Wat een miserie! Maar na de lunchstop hebben de Maleisiers t probleem kunnen oplossen alhoewel der wel 1 verbrande vingers aan heeft overgehouden...

2 uur later dan voorzien kwamen we dan aan in Kuala Terengganu, vanwaar we de volgende dag een excursie naar wa meren (Tasik Kenyir) wilden doen, maar da bleek dan toch niet voor ons budget weggelegd, dus zijn we t de volgende dag maar aangetrapt richting paradijselijk eiland: Perhentian Kecil.
In de namiddag gearriveerd, behoorlijk vlot een hotel gescoord, alhoewel hotel eigenlijk niet t juiste woord is. Slapen in een barak, gewoon een dubbelbed met muskietennet en een balkonske. Het sanitair is gelijk dadde nie... Maar we zullen jullie de details besparen. Hebben wel enkele huisdieren: eekhoorntje, gigantische gekko's en waarschijnlijk muizen of ratten, want er is al 2 nachten te reke van ons brood gegeten, gisteren zelfs door onze rugzak! Dat hadden we niet verwacht.

Maar t slechte nieuws: Jan is al 4 dagen ziek! Zitten we nu op ons eiland! Hij had koorts en heeft er al heel onze Dafalgan-voorraad door gejaagd! Gelukkig was t vandaag al wa beter, en zijn we gaan snorkelen. Hebben machtige turtles gezien en een heleboel reefsharks waaronder echt een kanjer. Heel leuk.

Overmorgen vertrekken we richting jungle, Taman Negara.

Toedeloe!
NeleX

Friday, May 2, 2008

Update

hallo,

Hier volgt het verslag van de vorige dagen, t was weer de moeite...

Pangandaran:
De laatste dag ginder zijn we nog gaan "wandelen" in het nationonale park. Na 45 minuten kwamen we een machtig strand tegen, zo eentje uit de boekskes, met van da wit zand en super blauw water... met rondom in het bos aapjes en reeen die tot op 2 meter naderden, niet te doen! Daar dus blijven hangen en van wandelen kwam nie veel meer in huis. Tof om de laatste dag in " de rust" zo af te sluiten, want de volgende dagen stonden er een paar reisdagen en drukke steden op het programma...

Richting Bogor:
Of da was toch de bedoeling, zodat we niet in Jakarta (volgens velen de vuilste stad van de wereld)zouden moeten slapen... De dag voordien gaan informeren naar bussen naar Bogor en toen was het geen enkel probleem, s morgens om 6 of 7 was er zeker een bus. Wij dus paraaat om 5u45 aan het busstation! Al de overijverige sjachelaars die rond een busstation rondhangen in de hoop om een commissie te kunnen scoren begonnen ons weer lastig te vallen, wij hen naar traditie negeren. Rond 6 uur geen bus en ze waren gelijk niet meer overtuigd dat er een zou zijn om 7u! Toch eens luisteren naar de mensen rond ons, blijkt er enen tussen te zitten die nog 3 jaar in Vilvoorde gewoond heeft. Die mens legt ons uit dat er geen rechtstreekse bussen zijn naar Bogor en dat we zo ie zo toch langs Jakarta moeten... Pech! Wij dus voor 9 uur den bus op naar Jakarta! Daar aangekomen worden we aan een of ander busstation aan de rand van de stad gedropt waar niemand een woord engels spreekt en er zonder overdrijven 5000 mensen en 500 bussen staan... Spelletje: zoek de juiste bus! K moet zeggen na 9 uur op een Indonesische bus ben je redelijk murm en is de zin in spelletje niet bijster groot. Wij gekozen voor de gemakkelijkste oplossing en beginnen onderhandelen met ne mens met nen auto (plus met zijn 100 vrienden), t was daar een heus spektakel! Belachelijk veel geld betaald,ongeveer het dubbele van de normale prijs, maar 100 tegen 2 in het Indonesisch is geen eerlijke basis om onderhandelingen te starten en we zijn toch maar mooi voor de deur van ons hotel afgezet geweest!
De volgende morgen nog net tijd gehad om naar Soekarno's laatste erectie (bijnaampje voor een of ander gigantisch monument in de stad) te gaan kijken en dan richting luchthaven... Hong Kong: de beschaving, here we come!

Hong-Kong:
Tegen de tijd dat we geland waren hadden we der weeral 11 uurtjes reizen opzitten, dus weeral redelijk murm. Spijtig genoeg ligt de luchthaven een uurtje van het centrum, dus wij nog een uurtje op de bus. Murmer. Gelukkig hadden we een hotel geboekt via internet, want je wil niet in een grootstad als HK aankomen en om 22.30u nog op zoek moeten naar een slaapplaats... De bus dropt ons voor de ingang van een gebouw, wat je nog het beste kan omschrijven als de ingang van een gigantisch winkelcentrum tijdens de koopjesperiode! Groot en druk: nie normaal! Volgens onze routebeschrijving was ons hotel ergens daar in het gebouw: opnieuw het zoekspelletje! Leuk!
Gelukkig is Engels een officiele taal in HK en hadden we snel de juiste lift (1 van de 15) gevonden, wel 10 minuutjes wachten, want hier staan de mensen in de rij om de lift te kunnen nemen... Op het juiste verdiep aangekomen vinden we het naambordje van het hotel: gelukkig! ondertussen 22u50. Wel geen receptie enkel een deur die gesloten is: raar. Aanbellen: niemand doet open : vreemd. Bellen naar het opgegeven telefoonnr: persoon legt neer. Poging 2 : idem. Poging 3-7: bezettoon: ambetant gevoel! Aanbellen bij de buren, deze melden ons dat de eigenaar naar huis is omdat zijn hotel volboekt is. Als we uitleggen dat we een reservering hebben en dat we een voorschot betaald hebben klinkt het: Welcome to Hong Kong! Is very Busy, happens all the time! En ze kennen iemand die ons misschien kan helpen. Wij dus mee met een of ander dodggy uitziende kerel, 2 liften en de noodzakelijke wachttijd later passeert er iemand van de security: ik expliceer mijn probleem en als ik mij terug omdraai is onzen dodggy type weg: zeer vreemd! Maar wij dus nog steeds geen slaapplaats en t is ondertussen 23u30! Dan aan de klap geraakt met een Indier die een broer had die misschien nog een superdeluxekamer had voor 500 HK dollar, nog steeds in ons zelfde gebouw. Tegen 00u bij die kamer aangekomen, bleek da super deluxe niet overal hetzelfde is... oke der was airco, een tv, dubbelbed en badkamer met douche met warm water maar dat alles op 4 vierkante meter! Kunnen afdingen tot 300 dollar (25 euro) en dan zat onze reisdag er eindelijk op!

De volgende dag: Hong Kong gaan verkennen en t is eigenlijk wel een leuke stad maar we waren een beetje bevooroordeeld omwille van de ervaring van de vorige avond... Tegen een uur of 14u dan terug naar ons "winkelcentrum" opnieuw op zoek naar een slaapplaats... Twee ! uur later waren we dan eindelijk ingechekt in het hotel waar we oorspronkelijk geboekt hadden... de details bespaar ik jullie, maar het was weer de moeite! S avond dan nog naar een licht show gaan kijken tussen Kowloon en HonKong island met de skyline van het verlichte HK op de achtergrond: zeer de moeite, zeker omdat het gratis is!

Deze morgen vroeg opgestaan om op tijd op de luchthaven te geraken want de olympische vlam passeerde rond tien uur voor ons winkelcentrum en we waren voorzien op het ergste na onze voorbije reiservaringen! Maar wonder boven wonder, buiten verschrikkelijk druk voor onze deur, geen enkel probleem gehad om de luchthaven te bereiken!

Kuala Lumpur:
Hier ook een supervlotte verbinding naar het centrum en makkelijk ingecheckt in een hostelletje met receptie in Chinatown! Super gezellig hier! Nu gaan we op zoek naar een beetje eten en misschien nog eentje drinken en dan ist tijd voor t bedje want morgen wacht er ons weer een busreisje van 7 uur!

Vele groetjes en zeg nooit meer dat reizen vakantie is!

Jeanke