Thursday, January 31, 2008

Taupo

Hello!
Verleden keer waren we nog vergeten te vermelden dat er tijdens t raften een celebrity mee deed! Degenen die naar 'Lost' kijken zullen haar wel kennen: Michelle, beter bekend als Ana-Lucia! Blijkbaar is ze in Wellington ne film aan het opnemen met de regisseur van Titanic!

Onze laatste avond in Rotorua was wel okidoki! We zaten lekker te relaxen in de hot pool van t hostel, toen er ne Kiwi bij ons kwam zitten, ene Marc. Hebben daar de hele avond weetjes over Belgie en NZ mee uitgewisseld, en toen na 2u30 in het warme water de bar al gesloten bleek te zijn, hebben we ons dan maar op Marcs kamer gezet, en pintjes gedronken (hij had blijkbaar ne hele voorraad, t was wel Hollandia) en naar jaren '80 muziek geluisterd: ideaal!
De volgende dag, op weg naar Taupo (slechts 80km verder, Jan was dus content dat hij niet ver moest rijden), gestopt bij het Wai-o-Tapu park, nog maar eens een park met thermische activiteit. Maar daar hebben we wel de Lady Knox geiser aan het werk gezien. Om 10u15 gooien ze elke dag wat zeep in de geiser, en dan begint die te spuiten, tot 15m hoog, en dat wilden we wel eens zien. Dan ook nog wat rondgewandeld in het park, maar we zaten al rap terug in de auto, hadden al genoeg geisers en kraters en modderpoelen gezien en geroken!
Gisteren toegekomen in Taupo, maar t was tijd om te rusten. Hadden niet veel geslapen door onze avond met een Kiwi, dus gewoon genoten van t goeie weer en de activiteit van vandaag geregeld. Een bekende 'One-Day-Great Walk' stond op t programma: de Tongariro Crossing. Hebben 18,5km gewandeld vandaag, en moesten daarvoor om 5uur opstaan. Hadden wel pech int begin: de eerste uren was t mist en zagen we niks. Maar juist toen we langs Mount Doom (de berg waar Frodo de ring moet inwerpen in 'Lord of the rings') passeerden, deed de zon ne move, en in 2 minuten was de mist opgeklaard en konden we genieten van het prachtige uitzicht. Daarna nog langs de 'Emerald Lakes' gepasseerd, ook heel mooi. Maar toen kwamen de wolken weer en toen begonnen we terug af te dalen en was t mooiste van de wandeling gelijk gepasseerd. Na 6 uur hadden we t eindpunt bereikt, maar toen moesten we nog 2 uur wachten op onze bus terug. Beetje saai. Maar de Tongariro Crossing is in ieder geval de moeite!
Morgen slapen we uit (woehoe) en vertrekken we op t gemakske naar Wellington, een 350-tal kilometer naar t zuiden dus. En maandag arriveren we in t Zuidereiland!
Cheers!
Nele

Tuesday, January 29, 2008

Rotorua en rafting

Hello!
Hier in Rotorua zijn we naar een kampeerwinkel geweest en daar hebben ze de 3 gebroken stokken gerepareerd. Nu hopen we dat ons tentje t overleeft tot en met Australie en dan wordt ze gedumpt. De aangekochte kookpotten zien er na enkele keren mee koken al redelijk triestig uit (bruine vlekken), maar kom, we kunnen er toch mee koken. Door dat we nog geen enkele keer wild gekampeerd hebben, hebben we ons gasvuurtje nog niet kunnen uitproberen, maar dat is dan voor op t Zuidereiland.
We hebben de typische dingen hier gedaan, nl. geisers en geothermische activiteit bekijken en een Maori-optreden bijwonen (waar we de bekende 'haka' gezien hebben, de dans die de Maori-mannen uitvoeren om hun tegenstanders te intimideren. Wij vonden het eerder lachwekkend.)


Vandaag dan een beetje sportief geweest en een riviertje afgedaald in een raftingbootje... Toen we gisteren gingen boeken dachten we aan een graadje vier (avontuurlijk white water) maar de lieftallige dame die onze trip boekte dacht dat een graad vijf ( extreme white water, de hoogste graad die commercieel mag gedaan worden) ons beter zou liggen. En ja, er zat ook een watervalletje in van 7 meter, en nee geen probleem dat we beiden nog nooit een peddel van dichtbij gezien hadden... leuke wezens die Kiwi's (=nieuw-zeelanders).
Wij deze morgen dus een beetje zenuwachtig vertrokken naar ginder. Ik besloot dat een partijtje vollybal met de gidsen net voor vertrek de spanning misschien wat kon wegnemen, en ja het deed zijn werk de spanning was weg, maar zo ook de ligamenten in mijn rechter duim na een mislukt block van mijnen t weege. Ik kon natuurlijk geen krimp geven met al die stoere wildwatermannen langs mijn zijde, dus nog een minuutje verder "gevollybald", man wat was ik gelukkig toen mijn broek besloot er de brui aan te geven, een scheur van aan het kruis tot de knie... een prachtige reden om eens beter naar het duimpje te kijken en ondertussen ook voor wat entertainment gezorgd natuurlijk...
Na een tape gelegd te hebben vertrokken naar de rivier, waar we na de traditionele zegening van de rivier te water gingen. Tegen alle verwachtingen in is onze boot geen enkele keer gekanteld, zelfs niet op de grote waterval... Niet iedereen op onze boot was even enthousiast, de zweedse meisjes naast ons zagen eruit alsof ze liever ergens anders waren geweest. Op een bepaald moment werd het woord "doodsangst" in de mond genomen... Wij daarentegen vonden het een SUPERtochtje dat veel te snel voorbij was, en we zijn nu al aan het kijken om later in NZ nog eens te raften, natuurlijk terug graad 5, want nu zijn we geen roockies meer he!!!
Foto's volgen.

Nele en Jan (degene met dikke duim)

Sunday, January 27, 2008

Bay of islands, goat island and coromandel Peninsula

yep

De eerste kilometers met onze luxecar( Nisan Sunny, bouwjaar 95 of zoiets) zitten erop, en we hebben ze overleefd... De eerste kilometers zag ik Neleke zo nu en dan in paniek op haar imaginaire rem duwen of haar handen beschermend voor zich uit strekken, maar dat was enkel omdat ik het leuk vond om de locale borduurkes ne keer te testen.
Donderdag vertrokken naar de Bay of Islands, prachtige omgeving, spijtig genoeg wast vrijdag niet zo een goed weer, zodat onze geplande duik met de dolfijntjes niet kon doorgaan wegens te stormachtig. Niet getreurd dan maar met de boot de achtervolging ingezet en 2 uur in hun gezelschap vertoefd!!!!! Wij hebben er van genoten, maar der waren anderen aan boord die liever thuis gebleven waren. Kortom de kotszakjes waren populair!
Zaterdag naar Goat Island, een prachtig strand, met immense golven en een marine park waar het ideaal is om met de snorkel wat visjes te bekijken!
Zondag nog meer strand en zee op het programma: Coromandel Peninsula! Moeilijk te geloven, maar hier zijn de stranden nog mooier en het water nog blauwer! Beetje gewandeld langs de kustlijn en drie prachtige baaien tegengekomen: Cathedral bay(wit strand tussen witte rosformaties met azuulblauwe zee, adembenemend), stingray bay en nog een baaitje waar er een snorkelparcours was uitgezet. Spijtig genoeg een beetje teveel stroming, waardoor de zichtbaarheid niet optimaal was. Goat Island vonden wij dan ook veel beter om te snorkelen...
S avonds dan nog naar Hot Water beach gereden, waar je volgend de Lonely planet je eigen "spa" kon uitdelven op het strand... er zijn daar idd stroompjes warm water waar je je voeten kan aan verbranden, maar om daar een putje te kunnen delven moet je toch Jerommeke heten denk ik... de branding spoelt daar zelfs bij eb iedere niet goed oplettende toerist ondersteboven. Grappig om de mensen helemaal nat te zien worden...
Na een lange en drukke dag, dachten we een goed dutje te doen, tot onze tent (aangekocht in Bolivie, 8 nachten in geslapen, 4 maanden meegetjoold) besloot dat ze haar beste dagen wel gehad had... stok kapot. Jantje kon dus in den donker beginnen spelen met plakband...
Vandaag zijn we in Rotura aangekomen, waar we morgen wat geisers gaan bekijken. Stinken doet het hier alvast, dus dat ziet er goed uit!!!

Ian ( Jan is hier onuitspreekbaar)

Monday, January 21, 2008

Auckland

Hallo,
t Vorige verslagje wat aangevuld, want Paaseiland is wel wat meer dan enkele zinnen waard. Normaal gezien zullen morgen de foto's op internet staan.
Ondertussen al beslist wat we zullen doen ivm transport. De campervan werd al redelijk vlug geschrapt wegens te duur ( ongeveer 70$ per dag, is ongeveer 35euro). Dan dachten we aan de bus, je kan een hop-on-hop-off-pas kopen en zo t hele land zien, maar da is gelijk meer een georganiseerde reis, en daar hebben we niet zoveel zin in. (ook redelijk duur:ongeveer 800$)Laaste mogelijkheid dan maar: een auto huren!!! Wel spannend hier in NZ vermoed ik, want ze rijden hier aan de andere kant van de weg, zoals in Engeland (heel verwarrend) en schakelen doe je met je linkerhand! Ik sta natuurlijk niet te springen om te rijden, maar op die manier kunnen we wel alles doen wat wel willen en wanneer we t willen, en van prijs valt t goe mee: 35$ per dag. Hadden t aan 26$ per dag kunnen krijgen, maar als je dan iets tegenkomt, moe je 1500$ betalen, of t nu jou fout is of van de andere! Nu hebben we een exces van 250$, dus das al beter.
t Is de bedoeling da we voornamelijk zullen camperen, kwestie van eindelijk die tent nog eens boven te halen! Trouwens, ze is ondertussen schoon gemaakt, dat doen ze als je t land binnenkomt, om besmettingen en ziektes te voorkomen!
Hebben ondertussen ook al een gasvuurtje gekocht en wa kookpotten: ja, we zijn er klaar voor!

Vandaag zijn we naar een soort van aquarium geweest. Hebben daar haaien en stingrays (gigantische roggen met een staart) gezien en ook koningspinguins. Wel cool, vooral toen de vissen gevoederd werden, maar t is natuurlijk veel beter in t echt!
t Weer was trouwens okidoki vandaag. Hebben dan ook nog ne keer een terraske gedaan, en wel in t eerste Belgische Beer Cafe da we al tegen gekomen zijn op onze reis. Genoten van een Kriekske en Jan van een Orval, maar t is bij eentje gebleven, 10euro is net te duur voor een rondje!!!

Morgen lummelen we nog wat rond in Auckland, vooral een planning maken van wat we allemaal willen zien in NZ staat op t programma. En donderdag vertrekken we met ons bakske! Ik hoop da we zonder brokken uit de stad geraken!

Vele groetjes, Nele

Sunday, January 20, 2008

Paaseiland en Nieuw-Zeeland 2

Hallo!
Deze morgenvroeg (4uur lokale tijd) goed en wel in Auckland aangekomen. Dat was na een vlucht van meer dan 4uur van Paaseiland naar Santiago de Chile, en dan een vlucht van meer dan 13 uur van Santiago naar Auckland. We passeerden ondertussen de internationale tijdslijn, dus mochten we onze horloge 18 uur door draaien! Bijgevolg hebben we de 20e niet echt meegemaakt, en zijn we nu 12uur voor op Belgie.
Hebben ons wel geamuseerd tijdens onze vluchten. Bij LAN, de maatschappij waar we 2 keer mee vlogen, heeft iedere passagier een eigen tv-schermpje, en op die manier kun je je uren bezig houden met films kijken of muziek luisteren. En het eten is echt lekker en verzorgd, nogal wat beter dan Iberia! En er was zelfs vegetarisch eten, tot mijn grote vreugde! Maar 13 uur zitten is wel lang. We hebben circulatie-oefeningen moeten doen, want het bloed in onze benen geraakte gelijk niet meer naar boven.

Wel spijtig was het feit dat we niet via Tahiti naar NZ vlogen. Konden we Tahiti zien en moesten we niet terug vliegen naar Santiago. We hadden da aangevraagd in ons RTW-ticket, maar volgens Joker kon dit niet. En wat bleek toen we babbelden met wa andere toeristen in Paaseiland? Die vlogen wel via Tahiti! Van Fifi juist t zelfde! Konden daar ook zogezegd niet naartoe met ons ticket, en dan komen we massa's RTW-backpackers tegen die wel naar Fiji gaan! Redelijk frustrerend is dat.

Momenteel regent het hier. Erg vinden we dat niet, want we moeten nog wat praktische zaken regelen. We zijn informatie aan het inwinnen over de verschillende soorten van transport. We weten nog altijd niet hoe we NZ zullen bezoeken: met bussen, gehuurde auto of gehuurde campervan. Zijn nu alles aan het afwegen en zullen waarschijnlijk morgen beslissen.

In Paaseiland hebben we t heel goed gesteld. t Weer was meestal heel goed. Af en toe trokken er wel wolken over t eiland, maar na 5 minuutjes was da wel overgewaaid. Hebben in ieder geval heel veel moai's gezien. Dat zijn indrukwekkende standbeelden, zie foto's (die nog op internet moeten gezet worden).
Over ons hostel niks dan lof: zicht op zee, en omringd door palmies en bananenbomen! En we hadden nog ne keer een prive-badkamer, da was ook alweer eeuwen geleden! De 2e avond was er een fish-bbq. We moesten alleen drank mee brengen, de gastvrouw zorgde voor de rest: ideaal! Aan de praat geraakt met de andere toeristen en bijgevolg 2 dagen in een gehuurde auto rondgereden, samen met 2 andere koppels: Shell & Ale en Matt & Katherine. Daar heel veel plezier gehad. Vooral met Matt, want die heeft 1 dag rondgelopen met een Elvispak, dat hij zelf een crap-elvis-suit noemt. Ze zijn ook op een wereldreis, en t is de bedoeling dat hij overal fotos laat maken met dat pak aan. Hebben dus ook enkele fotos van Crap Elvis! Funny! (Voor de geinteresseerden: klik op http://www.crapelvis.com/ )
Naast cultuur stond er vooral chillen op t programma. Dat konden we op de prachtige stranden. Echt genoten van zwemmen in het hemelsblauwe zeewater, en ons gejeund met spelen in de grote golven.

Zal nu moeten afsluiten,
Groetjes, Nele

Monday, January 14, 2008

Einde strandvakantie

yep,

We zijn dus sinds gisteren terug in Santiago. T is hier weer veel te warm!!!!
Ons weekje "strandvakantie" zit er op... We hebben in het totaal 5 uur op het strand gelegen, blijkbaar zijn we toch niet zo een zonnekloppers. Spelen in de golfjes vond ik persoonlijk wel heel leuk. Desondanks 1 keer nogal belachelijk op het strand gesmeten geweest en 1 keer golfje niet zo goed ingeschat met als gevolg dat hij precies op mijn rug gebroken is. Dat voelt aan alsof je van een metertje hoogte knal met je rug op beton landt, niet aan te raden... Verder hebben we daar voornamelijk genoten van het leven (met de bijhorende terrasjes en BBQ-tjes die uitlopen tot de vroege uurtjes).
Morgen naar Paaseiland en zaterdag de grote oversteek naar Nieuw-Zeeland waar het opnieuw reizen wordt. Ik geloof dat Nele een 20-tal bestemmingen gepland heeft in 40 dagen, daar gaat mijn deugddoende en rustgevende vakantie...
Tot de volgende
Jeanke

Thursday, January 10, 2008

Santiago

Hallo!
Hebben een goeie vlucht gehad vanuit Punta Arenas, en we waren vree content da we die afstand niet met bussen moesten afleggen. Daar gingen we wel enkele dagen mee bezig zijn! En t was leuk om af en toe uit het raampje naar beneden te kijken, zo hebben we Torres del Paine toch nog gezien, maar vanuit de lucht! En t zag er echt wel prachtig uit.
In Santiago hebben we niet veel uitgestoken. Logeerden in een leuk hostel, waar we ons heel goed konden bezig houden (snooker, internet, tv-zaal, patio) en hebben dus vooral geleegaard. Ook in t stad gewandeld, maar zoveel valt daar niet te zien. Zijn ook nog eens bij onze vrienden van Iberia binnen gewipt, en die hebben ne keer zonder problemen wat data van ons Round-the-World ticket veranderd, en de boel officieel gemaakt. Da was eens wat nieuws.
Dinsdag met de bus naar Valparaíso vertrokken, da ligt op ongeveer 160km van Santiago. Eigenlijk is Viña del Mar the place to be, maar aangezien alles in Valpo goedkoper is, en de 2 steden maar 10km van elkaar liggen, besloten naar Valpo te gaan.
En we hadden ne keer chance: een hostel gevonden voor 5euro de man! Met dubbelbed! s Avonds begrepen we waarom dit hostel de helft minder kostte dan andere: s avonds kwamen er termieten op bezoek! En echt massa´s. Die beesten hadden we nog niet gehad in onze slaapkamer! Hadden al voor 3 nachten betaald, en hebben ondertussen een nieuw hostel gevonden voor de resterende 2 nachten.
2 dagen wat in Valparaíso rondgelopen, en terrasjes gedaan, vandaag naar Viña del Mar geweest. En t is daar echt wel geestiger. Ons daar op t strand gelegd: zalig! Was wel content dat er constant een windje was, want de Stille Oceaan is me toch wat te koud!

Er staan nog 2 dagen aan het strand op het programma, zondag vertrekken we terug naar Santiago, waar we dinsdag onze vlucht nemen naar Paaseiland.

Groetjes, Nele

Saturday, January 5, 2008

2e keer Punta Arenas

Hola!

De 2e januari vertrokken we 's morgens vroeg uit Ushuaia richting Punta Arenas. En we hebben die nacht voor de verandering ver geen oog toe gedaan. In het hostel hadden ze met 5 man beslist een feestje te bouwen, dus de muziek stond vollen bak tot 3uur! Toen t dan eindelijk stil was, begonnen onze kamergenoten te snurken EN scheten te laten! Happy Newyear! Om 5 uur moesten we dan opstaan om de minibus naar Rio Grande (1e deel van de rit) te nemen. En t was were niet raar da wij in t luizigste busje zaten... En t ergste van al: mijne zetel was nat (vraag met niet hoe dat kwam), dus had ik na enkele minuten een nat gat! Heel leuk als je 15 uur moet zitten... En k kwam dan nog wagenziek ook toen we in de bergen reden, je leest het, t was weer een reis om in te kaderen.
In Rio Grande dan te laat vertrokken met de gewone bus, omda de busmaatschappij alle namen van de passagiers kwijt gespeeld was en ze dat opnieuw in de computer moesten invoeren... De stewart van dienst was dan ook nog een echte creepy... En deze keer hebben we er 2 uur + 1/2 over gedaan om de grenzen van Argentinie en Chili over te steken! En ze blijven Jans paspoort op de verkeerde pagina's stempelen!
Maar kom, we hebben nog chance gehad ook: toen we met bus en al op de overzetboot stonden om de Magalaanstraat over te steken, hebben we zwart-witte dolfijntjes gezien! Da was mega cool! Ze waren met een stuk of 10, en ze speelden op de golven die onze boot veroorzaakte! Hebben er een filmpje van gemaakt.
En tegen 21 uur waren we dan eindelijk in Punt Arenas en konden we teruggaan naar ons favoriete hostel, met dubbelbed, kabeltv en stoveke (da laatste is hier zeker nodig, t is wel zomer, maar t is nog altijd Patagonie!)!
Gisteren zijn we dan naar een pinuïnkolonie gaan kijken. t Was wel maar voor een uurtje, maar we hebben er wel van genoten! Veel pinguïno´s gezien, en filmpjes gemaakt van hoe ze aan het rondwaggelen zijn, dat is zo funny!!!

En straks zijn we hier weg. Om 1530 uur nemen we de vlucht naar Santiago, de hoofdstad. En daar is t dan wel megawarm! Zien we volledig zitten! Kunnen we onze warme truien en mutsen in onze rugzak proppen en onze zomerkleren terug boven halen. We hopen een strandvakantie in de lassen in Viña del Mar, dus zal ik normaal gezien eindelijk mijn nieuwe bikini kunnen showen!
Zijn vandaag trouwens juist 4 maanden op reis. En we zijn heel blij da we nog altijd 7 maanden en een beetje hebben om nog massa's dingen te zien en mee te maken.

Hou jullie goed, en vergeet niet dat voor jullie de zomer ook beetje bij beetje dichterbij komt!

Toedeloe! Nele

Tuesday, January 1, 2008

Gelukkig nieuwjaar

Yep,

Eerst en vooral een gelukkig 2008 gewenst!!!

Wij hebben gisteren gevierd in Ushuaia. Op het hotel was er een feestje met ne man of 70, best in orde! Ganse avond eten en drinken en derna nog naar een soortement discotheekske. Wel een beetje raar, staan aftellen terwijl het buiten nog niet helemaal donker is.
Verder hebben we hier in Ushuaia nog niet teveel uitgestoken. Een dagje bootje varen op het beagle kanaal om nog een beetje zeeleeuwen te zien en de obligatoire toeristenfoto te maken van het vuurtorentje op het einde van de wereld. En gisteren zijn we dan nog eens gaan wandelen in het nationale park, voor de rest wordt er vooral gerust!
Morgen gaan we terug naar Punta Arenas, dat wordt weer gezellig aan de grens!
Verder niet veel spannende zaken, buiten weer een paar slapeloze nachten dankzij de snurkende kamergenootjes...

Groetjes Jan