Thursday, December 27, 2007

Feliz Navidad!

Hallo allemaal!

Ondertussen zijn Jan en ik in Punta Arenas beland. Gisteren 2 bussen genomen, eentje van 4 uur rijden naar Puerto Natales + 2uur wachten aan de grensovergang Argentinië-Chili (de Chileense kant doet altijd moeilijk, en iedereen moet zijn bagage laten onderzoeken, ook drugshonden komen er aan te pas!) en dan de 2e bus van Puerto Natales naar Punta Arenas (3 uur). Maar dan kwam de belangrijkste missie van de dag: een bus reserveren naar Ushuaia en terug. En we hadden chance: zonder problemen kunnen boeken: morgen vertrekken we naar Ushuaia, zijn daar dan 4 volle dagen en kunnen we Oudejaarsavond vieren, en de 2e januari komen we terug naar Punta Arenas, waar we de 5e onze vlucht nemen naar Santiago de Chile.
´t Was wel een echte tjooldag gisteren: te wandel met onze rugzakken de verschillende busmaatschappijen vergelijken (geen busterminal hier, de maatschappijen liggen over de stad verspreid), dan ne bank zoeken om chileense pesos af te halen, en dan t goedkoopste hostel zoeken, allemaal met die zware backpack! Maar we werden beloond voor al da tjolen: hebben naar chileense normen echt een goedkoop hostel te pakken, en t beste van al: na 3 weken slapen in dormitorios hebben we nog eens een privekamer met dubbelbed, gratis ontbijt en kabeltv!!! Haleluja! Worden we eindelijk niet meer wakker gemaakt door snurkende, lawaaierige kamergenoten die midden de nacht de licht aansteken!
Hebben t nog heel goed gesteld in El Calafate. De Perito Moreno Gletsjer is echt de max. Je kunt hem van redelijk dichtbij bekijken en dan besef je pas hoe huge hij wel is! Ongeveer 60 meter hoog, 4 km breed en 30 km lang!!! Jan had er graag op gesnowboard, maar zn snowboard ligt nog bij Labbie, en we zouden Jan waarschijnlijk niet meer terug gezien hebben!
De dag erna dan met een catamaran tussen ijsschotsen/ijsbergen gevaren en nog verschillende gletsjers gaan bekijken. Zeker de moeite. O.a. de grootste gletsjer van Patagonie gezien: de Upsala gletser, en de hoogste: de Spegazzini (80 meter). Die laatste vonden wij de mooiste, oa doordat het zonnetje en de blauwe lucht van de partij waren. Maar nu hebben we wel genoeg gletsjers gezien denk ik.
Door al dat ijs zijn we toch nog een beetje in kerststemming geraakt. Hadden s avonds wat moeite om een geschikt restaurant te vinden (70 $ voor een menu is gelijk onze prijs niet), maar zijn dan in een Tenedor Libre terecht gekomen, waar je zoveel kunt eten als je wil, en da was dik in orde! Kregen dan nog een gratis fles cider op de koop toe! Die dan uitgedronken op t hostel, waar we samen met onze kamergenoten: 2 Walen, ne Mexicaan en ne Amerikaan kerstavond gevierd hebben. Heel leuk.
Dat was het dan.
Tot in Ushuaia!
Groetjes, Nele

Sunday, December 23, 2007

El Chalten-El Calafate

yep

De aangekondigde off road ruta 40 vonden wij toch geen aanrader. Oke het uitzicht is mooi de eerste uren, maar na een paar uur uit het raam van een bus staren heb je het toch wel gehad en dan volgen er nog 20 of meer uren... na een tijdje is een verdwaalde lama het enige wat je ziet, verder alleen de grote leegte! Neleke heeft nog een uitstapje gedaan onderweg, ergens in vroegere tijden hebben er ooit eens wat pippo's met verf gespeeld in een grot en hun handafdrukken achtergelaten op de muur. Nu is dit natuurlijk een mega toeristische attractie, wat had je gedacht!
Na 2 dagen van 13 uur buszitten aangekomen in El Chalten, het mekka van de trekkers... Heel mooie omgeving (besneeuwde bergtoppen, bergmeren, gletsjers,...) en wat meer is, alles is gratis, geen parkingang noch camping te betalen. Wij hebben er 2 lange wandelingen gemaakt, de eerste zou 8 uur in beslag nemen, maar na 2 uur waren we zo doorweekt en bevroren van de koude, dat we maar besloten hebben om terug te keren. Ja de weergoden waren ons eens niet goed gezind. De dag erna weer een lange wandeling( 6 uur) op t programma, deze keer onder een stralend zonnetje, het enige probleem was dat mijn enkeltje 2 dagen wandelen een beetje van het goede teveel vindt. Ik dus op 1,5 been den berg naar beneden getjoold, grappig om te zien!!!
Ondertussen in ElCalafate, waar we straks de perito Moreno (gigantische gletsjer) gaan bekijken en morgen gaan we bootje varen om tussen de ijsschotten door nog wat meer gletsjers te bekijken. Hopelijk is de kapitein wakker.
Ons plan om te wandelen in Torres del Paine (groot natuurpark in Chili) hebben we na onze vorige wandelervaringen maar laten varen. We nemen de 26ste de bus naar Punta Arenas (Chili, waar we de 5de een vlucht hebben) en proberen daar een bus heen en terug naar Ushuaia te versieren om daar nieuwjaar te vieren.

Zalig Kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar voor iedereen!!!

Groetjes Jan

Sunday, December 16, 2007

Bariloche

Hola!

t Is alweer een tijdje geleden da we nog iets van ons hebben laten horen. Maar ja, al da reizen is niet te onderschatten!
Eventjes terug naar vorige week. Normaal gezien gingen we zondagavond naar Bariloche vertrekken met de bus. Jammer genoeg waren de 3 bussen volzet, dus moesten we nog een dag wachten. Zijn dan maar naar een ander stadje geweest, hebben ook 2 Welshe dorpjes bezocht. Er viel daar al bij al niet veel te beleven, maar we hebben ons toch weten bezig te houden, onder andere dankzij de kabeltv.
Maandagavond dan met de bus vertrokken, en 18 uur later waren we op onze bestemming gearriveerd: Bariloche. Das gelijk een zwitsers bergdorpje in de zomer: echt prachtig! Overal bergen met eeuwige sneeuw, prachtig blauwe meren, gele bloemen, chalets,... En aangezien t hier bijna zomer is, doet t zonnetje goed haar best! Hebben wat gewandeld, een excursie gemaakt naar Cerro Tronador, de zwarte gletsjer. Da was echt indrukwekkend (kijk maar naar de foto's).
Hebben ondertussen ook al onze 100 dagen gevierd. Ja, we zijn vandaag 103 dagen weg uit België! Zijn gaan eten (op kosten van Jans ouders, waarvoor nogmaals dank) in een supergezellig restaurant, dat er uit zag als een hobbithuisje!
Gisteren en vandaag hebben we dan in San Martin de los Andes gezeten. Daar is t nog veel mooier en gezelliger dan in Bariloche. En warm! Rond de 28 graden denk ik. En dat in de bergen!

Morgen vertrekken we om 645u om de Ruta 40 te doen. Das een weg off road dwars door Patagonië, ongeveer 1600 km lang. In 2 dagen zouden we op onze bestemming, El Chalten moeten aankomen.

Zo, we zijn weer bijgebabbeld.
Tot de volgende!
Nele X

Friday, December 7, 2007

Puerto Madryn en Peninsula Valdes

Donderdagmorgen aangekomen in Puerto Madryn na busritje van 18 uur, voor de verandering waren de films eens niet gedubd dus dat was een meevaller van formaat. Blijkbaar hadden we een luxebus geboekt, want superbrede lederen zetels (slechts 3 per rij) en drie maaltijden op de bus. Ritje is dus vlot verlopen.
In de namiddag direct alle agentschappen gaan aflopen op zoek naar de goedkoopste tour op Peninsula Valdes (schiereiland met tal van beestjes). We hadden pech want er was net een cruiseschip aangekomen en dus waren de prijzen plots de hoogte ingeschoten, elke keer mochten we uitleggen dat we echt geen cruisevolk waren (blijkbaar was da niet te zien, wat ik wel versta met onze knappe verschijningen!!!). Uiteindelijk toch een goede deal kunnen sluiten bij "Ualan tour".
Deze morgen dan vroeg uit de veren na een "leuke nacht". Om geld te sparen slapen we op een slaapzaal. Rond half 4 komen er 2 pippo's binnen gestrompeld waarvan de ene zich neerlegt en begint te snurken om er in het eerste anderhalf uur niet mee te stoppen... De andere wist niet zo goed meer waar zijn bed stond, hij twijfelde tussen het zijne, de grond en het mijne. Op zich geen probleem, tenzij hetzelfde dilemma zich elk kwartier opnieuw stelt natuurlijk. Ik dus halve nacht bezig geweest om diene mens uit mijn bed te houden... Neleke heeft natuurlijk geslapen als een roosje en niks gemerkt van het ganse gebeuren.
Onze trip was een echt succes, massa's beestjes gezien, een greep uit het gama: Zeeleeuwen, zeeolifanten, pinguins, armadillo's, soort struisvogel, soort tarantulla, reuze konijn (dat geen familie is van het konijn) en de onvergetelijke WALVISSEN. We hebben geluk gehad want het is niet zeker of ze hier deze tijd van het jaar nog rondhangen, maar jazeker, ze waren er nog. Zevental walvissen van dichtbij gezien, een moeder en kalf waren zelfs onder en net naast de boot aan het spelen. Echt geweldig om zo een gigantische beesten van op twee meter te kunnen aanschouwen!!!! Wij dus heel content!!! We proberen morgen onze foto's te posten.

We denken om hier nog twee dagen te blijven rondhangen en dan zondagavond naar Barriloche te vertrekken.

Jan

Tuesday, December 4, 2007

Buenos aires by night

De voorbije dagen dus op stap geweest met nen geimporteerde porteño (inwoner van B.A.), Kristof Vanrobays. Da blijkt ne hele goeie gids te zijn, dankzij hem hebben we al alle wijken in de stad gezien, al moet het gezegd worden: die uitsapjes beginnen meestal als het al donker is en eindigen in de vroege uurtjes...

Vrijdag iets gaan eten en nadien veel te lang blijven plakken op de terrasjes van Palermo, ge moet er dan ook van profiteren dat het hier s nachts nog T-shirt weer is.

Zaterdagmiddag een terrasje gedaan in Tigre, stadje waar je toegang krijgt tot de Delta (riviergebied met prachtige natuur, 40 km onder B A), terrasje weer een beetje uitgelopen waardoor we s avonds nog een echte regatta van de locale roeiclub hebben kunnen volgen op de rivier. Echt de moeite, zeker omdat de ganse rivier verlicht was, daar nog een andere Belg (Tom) leren kennen, die ook deelnam aan de wedstrijd. Om de dag af te sluiten: een (uitgelopen) terrasje.

Zondag met Kristof, Louise (kranige oude Antwerpse dame die op 85!!!! jarige leeftijd verhuisd is naar B.A.) ,Tom en zijn dochter en de socio van Kristof een typische BQQ gehouden op een pracht locatie!!! Kristof is hier namelijk een hotel aan het bouwen op een van de eilandjes van de Delta, magnifiek gelegen. Veel te veel gegeten natuurlijk, ik moest er van profiteren dat er nog eens vlees op het menu stond, want 3 maanden vegetarische restaurants beginnen hun tol te eisen.
De dag afgesloten bij Louise thuis met nen echten "Klaren" en dan nog het traditionele terrasje.

Gisteren niet veel uitgestoken wegens te vermoeid na 3 zware nachten. In de vooravond gaan shoppen, Nele had nood aan wat nieuwe kleren. Iets gaan eten met Kristof en dan nog een begeleid bezoek aan de wijk Recoleta dat we niet konden afsluiten zonder...

Vandaag proberen we een plan te maken voor de rest van het reisje in zuid-Amerika, waarschijnlijk vertrekken we morgen of donderdag naar Puerto Madryn om wat beestjes te spotten. We houden jullie op de hoogte,

Jan